“Nerede yaşıyorsun?”
“Mesleğin nedir?”
“Yaşın kaç?”
O kadar sinir oluyorum ki. Yukarıda örnek gösterdiğin sorular, bir çok insanın birbirini tanırken sorduğu sorulardır, öyle değil mi? İlk defa buluştuğun bir erkek varsa, sohbet genel olarak yukarıdaki soru tipleri üzerinden gider.
Yani adamın durumuyla alakalı bilgilendirme alırsın. Röportaj soruları gibi diyebiliriz aslında. Kim olduğunun bir önemi olmadan düşünürsek, sokaktan rastgele bir kamera ekibi gelip yukarıdaki soruları adama sorabilir.
Nereye varmak istiyorum, biliyor musun?
Bir insanı yukarıdaki sorularla tanıman İMKANSIZ.
Hayır, ihtimal dahi vermiyorum. O derece!
Ama gel gör ki insanlar birbirinin yaşını, tutkularından daha çok merak ediyor. En azından öyle davranıyorlar…
Bir insanı yukarıda gibi yüzeysel sorularla tanıyamazsın. Ancak değerlerini keşfettiğinde, o insanı derinden tanımaya başlarsın.
Değerler değerler değerler… Eğitimlerimde bundan sürekli bahsederim. Değerlerini nasıl keşfedeceğine gelmeden önce, değerlerin açıklamasını bir yapayım:
Değerler, isminden de anlayışacağı gibi karşındaki kişinin duygularıyla anlattığı durumlardır. Duygularıyla diyorum çünkü her değerin arkasında kişinin duyguları bulunmaktadır.
Anlatırken inanılmaz mutlu olabilir. Ya da gözlerinin dolduğunu görürsün. Belki yutkunur. Ya da konuştukça enerjisinin arttığını hissedersin.
Değerlerini Nasıl Keşfedeceksin?
Şimdi kısa bir karşılaştırma yapacağım… Eminim daha iyi anlayacaksın:
En sevdiği yemeği söylemesi – Durum
En sevdiği yemeği hazırlarken yaşadığı ilginç bir olay – Değer
İkisi arasında dağlar fark var!
Adamın en sevdiği yemek kuru fasulye olabilir (çok yaratıcı örnek oldu, farkındayım). Bu sana pek bir şey anlatmaz. Bilsen de olur bilmesen de olur. Hayatıyla alakalı hiçbir şey öğrenemezsin.
13 yaşındayken, annesiyle birlikte ilk defa kuru fasulye yemeğini hazırlarken yaşadığı anıyı anlatmasıysa, bambaşka duyguları ortaya çıkarır. Hayatıyla alakalı derin bir anısını öğrenebilirsin. Annesi, yemek yapmasını ona öğretirken anlattığı bir hikayeden sana da bahseder. Onun özel hayatından bir parçasını öğrenmiş olursun.
Şimdi sana soruyorum:
Hangi bilgi, karşındaki insanı daha derinden tanımana yardımcı olacak? Cevabı belli…
Bundan sonra herhangi bir soru sorarken, cevabının sana ne katacağını da kendine sor. O adamı tanımana yardımcı olacak mı yoksa sadece boşluk doldurma amaçlı mı soruyorsun?
Çünkü cevabı o kişinin duygularını anlamana yardımcı olmuyorsa, boşluk doldurmaktan başka bir şey yapmıyorsun.
Şimdi aşağıdaki yorum kısmına, yorumunu bırak! Fikirlerini ve düşüncelerini çok merak ediyorum.
28 replies to "Karşındaki Erkeğin En Derin Duygularını Nasıl Ortaya Çıkaracaksın?"
Çok doğru bir noktaya değinmissiniz. Duygu. Söyledikleriniz geçerli olabilirdi, gerçekten duygulu insanlar kalmış olsaydı.. Maddesel şeylerin çoğu değer yargılarımızın önüne geçtiği günümüzde artık kimse kimsenin annesiyle kuru fasulye hazirlarken yaşadığı anıyı merak etmiyor. Artık kimse kimseyi merak etmiyor. Gerçekten başkalarının değerlerine değer veren insanlar kaldı mı bilmiyorum ama bulursam yazınızı uygulayip onu tanimak icin sordugum sorularımı boşluk doldurma amaçlı doldurmayacagim 🙂
Selamlar Kübra 🙂 Belki azalmış olabilir böyle insanlar. Fakat bu negatif düşünceye odaklanmaktansa, pozitif tarafına bakmayı tercih ederim. “O az sayıdaki insan çeşidi var. Nasıl bulabilirim?” sorusuna cevap aramak daha mutlu edecektir.
Hem mantıklı düşünecek olursak: Sen böyle düşünebiliyorsan, senin gibi düşünen başka insanlar da mutlaka dünyada varlar. Onları bulmak mesele…
Merhaba Alkan bey,
Gerçekten benim de en sinir olduğum en sıkıcı sorular bunlar.Direkt hazır format yanıt mesajı gönderenin geliyor. Ama inanıyorum ki bir gün aynı benim yaptığım gibi beni şaşırtacak ve o şaşkınlıkla bile beni mutlu edecek biri olur.
İletişim becerilerini geliştirmiş bir adam bulmalısın. Genelde bir çoğu sıkıcı sorular sorarlar 🙂 Eh eğitim sistemi de buna sebep tabii. İletişim becerileri dersi olsaymış keşke okullarda.
Merhaba Alkan bey, peki güzel yüzeysel değil derin sorular soruyoruz ama bunu nasıl yapıyoruz. Verdiğiniz tek bir örnek bu konuda bizi pratikte aydınlatmada yeterli gelmedi bana, yardımcı olur musunuz?
Örnek:
Amacın diyelim ki; karşındaki erkeğin duygularıyla barışık olup olmadığını anlamaktır. Bunu anlamak için şöyle bir soru sorabilirsin:
“Çocukluğunda seni çok üzen hatta ağlatan bir hatıranı anlatır mısın?”. Bu soruya Evet/hayır şeklinde cevap verilebilir ama aynı zamanda hikayesini anlatmaya başlarsan, duygularını ifade edebilen bir erkek olduğunu anlayabilirsin. İşte bu yüzden diyorum, ilk önce kendi değerlerini bileceksin. Sonra onlarla alakalı sorular soracaksın 🙂
VE BİR SÜRE SONRA ZATEN O KİŞİYLE ÇOK ŞEY KONUŞAMAYACAĞIMI ANLAYIP KONUŞMAYI SONLANDIRIRDIM HERHALDE 🙂
Boş çıktığında mı diyorsun? :)) Eh belki de hiç anlaşamayacağın bir adam olacak, doğru.
Ben genelde karşımdakinin de çözülmesini sağlamak için kendi içsel hikayelerimi katmaya başlıyorum iletişime… Yani atıyorum; “hangi yemeği seviyorsun?” diye sorsa, kuru fasulye dedikten sonra nedenini anlatıp, ardından onun hangi yemeği neden sevdiğini sorarak sohbeti derinleştirmeye yöneliyorum.
Harikasın! Kısa kesmemek çok önemli. Soruya cevap verdikten sonra yorum yapmak, yapılacak en akıllı iş:)
Ben soru sorarak değil yakından gözlemleyerek onunla vakit geçirip birşeyler yaparak daha iyi tanıyabileceğime inanıyorum. Mesela yemek yerken onu gözlemlemek, mesela bir davetteki hal ve hareketi, bunları yaparkenki bana olan tavırları davranışları benim için önemli.. Ben lafa bakmam icrâte bakarım 🙂
Kesinlikle haklısın. Bunu belirtmene sevindim.
Karşındaki insanı tanımanın bir yolundan bahsettim. Seninkiyse harika bir yöntem:)
Yorumun için teşekkür ederim
Merhaba
Konuşkan bir insanım bununla birlikte artık istesemde içimden konuşmak gelmiyor. Değerli bilgiler veriyorsunuz.Teşekkürler.Başarılar.
Teşekkür ederim Naz 🙂
Alkan Bey merhaba . mailler için çok teşekkür ediyorum. sizden mail geldikçe adeta eski günlerime gidiyorum. ben bu konuları çoktan aştım daha farklı bir konuda sorun yaşıyorum. sizinle iletişim imknım olsa daha iyi olurdu çünkü burada bunu anlatamam. yinede çok teşekkür ederim bilgiler için. görüşmek üzere kendinze çok iyi bakın
Danışmanlık programından başvurabilirsin 🙂 Analiz seansında konuşabiliriz.
Alkan bey merhaba.mailleriniz için teşekkürler dediklerinizin hepsine katılıyorum belki geçmiş yasantımdan kaynaklıdır bilmiyorum ama duyguları çok geride bırakmışısım hersey makine gibi olmuş hayatımda. İnşallah bu noktadan sonra sizinde desteginizle hersey yeniden başlar ve güzellesir hayatımda ….
Umarım Nevin Hanım. Desteğimi beklerseniz danışmanlık programına beklerim mutlaka 🙂
Hergün bana yazılarınızı gönderdiğiniz için teşekkürler..kendimi önemli hissediyorum,herkes gibi.hayatımdaki kişi benimle her türlü anısını paylaşıyor, ben dinlemeyi seven biriyim,o da anlatmayı,farklı şehirlerde olmamız iletisimimize sekte vuruyor,kendisi bağlanmaktan kaçtığını açık yüreklilikle söyledi, yaşı benden küçük ama evlilik çağında genç bi adam, kismwtlweini arıyor ama başarılı olamiyor,beni sevdiğini söylüyor,izahı güç bir ilişki yaşıyorum,odun veren taraf ben olduğum için bu ilişki 3,5 yıldır sürüyor ancak değer gördüğümü hissedemiyorum, aklı sürekli işinde olan bir kişi, para kazanmanın mutlu olmaktan daha çok önemli olduğunu düşündüğü inancındayım ve öyle bir izlenim veriyor,çok yoruldum, bitirmek istiyorum ama yapamıyorum da,başka kisilere şans veremiyorum,çünkü ona olan sevgim heyecanim hala taze,bu konuda ne yapmalıyım?
Taze mi? Yoksa bağımlı mısın? Şu yazıyı okumanı öneririm:
Maalesef 3,5 sene süren ama değer gördüğünü hissetmediğin bir ilişki, ilişki olamaz. Erkeklerin kariyerleri öncelikli olabilir. Ama sağlıklı bir ilişkide, erkek kadınına da vakit ayırmayı, değerli hissettirmeyi bilir. Özellikle kadını onun için önemliyse. Tekrar söylüyorum, yazıyı okumanı öneririm.
Öylesine sorular sormak zaten boşa zaman kaybı olmazmı her durum için. Ama bazen bu soruları soracak içtenlik cesareti ya kalmıyor insanın oyuzden buz gibi biriymiş gibi görünüyor dışardan yada işin samimi ve duygulu bu kısmına elinden gelmeyen tanınlayamadığı nedenlerden dolayı diyelim erişemiyor böyle bi insan olmayı beceremiyor. Her nekdar karışık konularda olsa sağlıklı iletişim her adımda şart örneklemeniz anlaşılır güzel.
Kesinlikle öyle. İletişim her şey için önemli. İlişkinin temellerini sağlıklı bir şekilde atmak için özellikle çok önemli. Yanlış biriyle yanlış yola çıkmak istemezsin.
Merhaba Alkan bey eşimin beni terk etmesiyle çok içine kapanık hayata küsmüş bir altı ay yaşadıktan sonra ben güzel bir kadınım o benim değerimi bilmemişse bu onun kaybı hayatıma başkalarının girmesine izin vermeliyim dedim ve silkelendim çok dışa dönük iletişim sıkıntısı çekmeyen bir insanım beğendiğim erkeğe arkadaşlık isteği gönderecek kadar cesur ve kendine güvenen bir kadınım eninde sonunda doğru erkeği bulacağıma eminim bu yolda yazılarınızdan tüyolar alıyorum teşekkür ederim iyiki sizi bulmuşum ve takip ediyorum teşekkürler
Teşekkür ederim Aysel. Yaşadıkların aslında seni güzel bir yere getirmiş. Eminim ki içinde yeni bir ateş yanmaya başlamıştır. Bundan sonra her şey daha güzel olur inşallah 🙂
Harikasınız… Bu durumu hiç bu yönüyle düşünmemiştim. Çok başarısızım bu konularda 🙁
Artık değilsin 🙂 Bilmen gereken bütün bilgiler bu blogda var. Bundan sonra sadece uygulamak kalıyor geriye.
farkında olmadan birine sizin önerdiğiniz gibi yaklaşmıştım, fazla derin gelmiş olmalıyım ki, çekip gitti. nasip. bazı kimseler de yüzeysel seviyor demek ki!
Tam olarak ne söylediğini bilsem belki yorum yapabilirim. Belki de duymak istemediği bir şey söylemiş olabilirsin. Ya da söylediğin de geçerli olabilir.